Gent-Samen-Solidair-logo

Wij doen mee, jij toch ook?

Project

The Missing Link

The Missing Link was een project van één jaar gesubsidieerd door de Koning Boudewijnstichting binnen het UCB Community Health Fund. Het werd uitgeschreven door Hilde Vanhaecke (Erigent) en Chris Bens (Hand in Hand) en uitgevoerd in samenwerking met Gent Samen Solidair vzw en Solentra vzw. Het project liep af op 31 maart 2024.

Waar ging dit over?

‘The Missing Link’ zette in op de grote nood aan gratis cultuursensitieve psychische zorg voor jongeren (15-24 jaar) met een vluchtelingenachtergrond in Gent en nabije omgeving.

In samenwerking met Solentra werd gratis therapie aangeboden aan de doelgroep. (Vrijwillige) medewerkers konden beroep doen op het ondersteuningsaanbod van Solentra in de vorm van opleidingen, intervisies en een helpdesk.

Verder werd door het Research Equality Collective van de HOGENT een kleinschalig kwalitatief onderzoek uitgevoerd naar factoren die onderbescherming kunnen voorkomen bij jongeren met een vluchtelingenachtergrond, die kampen met psychosociale problemen. De resultaten hiervan werden weergegeven in dit  The Missing Link – Dialooginstrument met als doel de psychosociale zorg voor jongeren met een vluchtelingenachtergrond verder te versterken.

En nu?

  • Ben je op zoek naar psychologische hulp voor een jongere, dan kan je hier terecht. Ook mensen zonder wettig verblijf kunnen terecht bij de meeste van deze organisaties voor psychische hulp.
  • Het netwerkpunt Radar (o-18 jaar) of het Pakt (+18) kan je ondersteunen in je zoektocht naar gepaste en betaalbare hulp.
  • Ben je op zoek naar tools, opleiding, intervisie of ondersteuning voor jezelf als hulpverlener rond het werken met cliënten met een migratieachtergrond rond mentaal welzijn? In Gent kan je hiervoor terecht bij deze partners.
  • Op de website van Open Netwerk vind je ook heel wat nuttige info. Onder andere over welke (terug)betalingsmodaliteiten er zijn voor personen die (nog) geen verblijfsvergunning hebben. 

Nog niet gevonden en dus

Gezocht

Het bieden van noodhulp is een fundamentele pijler. Om die noodhulp te bieden, zijn we op zoek naar:

Een antwoord op

Veelgestelde vragen

Het bieden van noodhulp is een fundamentele pijler van de deelorganisaties. Maar het opzetten van nieuwe projecten die toewerken naar een structurele oplossing vinden we minstens even belangrijk. Zolang het nodig is zetten we in op het aanbieden van individuele noodhulp, toch wordt dit steeds ingebed in een breder ondersteuningskader.

Gent Samen Solidair vzw en Kras vzw werken hiervoor samen met Stad Gent. Via volgende link vind je snel welke dienst er in jouw buurt is: voedselhulp in Gent. 

We gaan er absoluut niet mee akkoord dat mensen die beroep doen op (nood)hulp worden gezien als sukkelaars. Integendeel. Telkens opnieuw ontmoeten we zeer veerkrachtig, talentrijke mensen die mee willen bouwen aan een solidaire maatschappij. Veel van de mensen die hulp ontvangen, geven ook veel. Vaak zijn ze ook zeer actief als vrijwilliger.

In samenwerking met heel wat partnerorganisaties ijveren we voor een rechtvaardige wereld. Sommige campagnes trekken we mee zelf; bij andere sluiten we aan.